neděle 10. srpna 2014

Šumavská inspirace II.

Tentokrát se můžete těšit na inspirační fotoreportáž z naší letní dovolené. Začali jsme jak jinak než na závodech (Bike Adventure u Přimdy) a pak se přesunuli do Hojsovy Stráže na Šumavě. Jednou jsme zajeli i do sousedního Bavorska.
Úžasný penzion U Modrého kocoura ve Svaté Kateřině. Jedinou nevýhodou bylo, že zrovna když jsme s Terezkou projížděly okolo, začínala bouřka.
Naše tradiční víkendové místo, kontrola číslo 57 u zámku Diana. Zchátralý lovecký zámeček byl postaven v polovině 18. století na vyvýšeném místě uprostřed lesů. Autorem je snad Jan Blažej Santini. Zámek obklopuje pěkný anglický park, který je v podstatně lepší kondici než stavba samotná. Zvenku to ještě není tak patrné, ale pohled dovnitř skrz vytlučená okna na socialistické stavební řemeslo je vážně žalostný (objekt sloužil jako domov důchodců). Nyní je stavba zpět v majetku rodiny Kolowrat-Krakowských a snad se dočká obnovy.
Spáč u zámku.
Závodník (nebo zZávodník?).
Poněkud překombinovaná roubenka v Železné Rudě. Spáry mezi trámy jsou netradičně utěsněné provazy.
Sice jsme propásli stavbu vlastní roubenky v Deštném, ale viděli jsme jinou, přímo v Hojsově Stráži. Tady se ovšem trámy upravují přímo na místě, takže stavba není otázka dní, ale spíš týdnů až měsíců.
Jeden den jsme si odskočili do Bavorska na Stezku korunami stromů, která je zakončena 44m vysokou vyhlídkovou věží. Návštěva rozhodně stála za to.
Nosná konstrukce věže je z velmi masivních lepených vazníků. Dřevostavby v německém pojetí jsou často bez ochranného nátěru.
Muzeum NP Bavorský les.
Apartmány na Špičáku.

Žádné komentáře:

Okomentovat