pondělí 22. června 2015

Topení v roubence I.

Jelikož minulý příspěvek jsem prý ošulila, napíšu ještě něco málo o vytápění roubenky. Předně, jako správní čeští stavebníci, jsme se vyprdli na projekt topení, protože takovou věc si přece vymyslíme sami a nebudeme utrácet za projektanta, že:) S kreslením projektů vytápění do rodinných domků mám celkem dost zkušeností, ovšem každého předem varuji, že moje malůvky jsou projektem pro stavební povolení a ne pro realizaci...
Po zvážení různých variant padla volba na kombinaci topení dřevem v teplovodní krbové vložce a v elektrokotli. Krbová vložka bude v roubené místnosti a předpokládáme, že to bude hlavní zdroj tepla. Elektrokotel v technické místnosti bude sloužit převážně pro temperování chalupy v době naší nepřítomnosti nebo jednoduše v době, kdy se nebude topit ve vložce. Takže to bychom měli zdroje a teď ještě přenos tepla. V pokojích i v roubené místnosti budou úplně obyčejné radiátory Korado Radik. Někteří estéti by se z nich osypali, ale nás kus plechu pod oknem neuráží. Teplovodní podlahové topení bude pouze v chodbě a v koupelně v přízemí, kde se budou dělat betonové podlahy s dlažbou. V pokojích a v roubené místnosti budeme mít "suchou" skladbu podlahy s dřevěnými prkny, která by si s podlahovým topením rozhodně nerozumněla. V koupelnách budou navíc klasické topné žebříky na sušení ručníků.
Inspiraci ke krbové vložce jsme získali na předloňské zimní dovolené na Šumavě. Vložka je obestavěná keramickými kachlemi a tváří se jako skutečná kachlová kamna...
Tvarově budou naše kamna vypadat přibližně takto. Zvolili jsem teplovodní vložku Romotop KV 025 W01, která má optimální (jmenovitý) výkon 12kW. 2/3 výkonu jdou do vody, zbytek tepla je předáván do místnosti sáláním. Vložka se chlubí účinností až 87% a za hodinu spotřebuje cca 3kg paliva (dřeva).
Soustavu chceme aspoň pro začátek provozovat bez akumulační nádoby (i když na ní máme místo a dokonce i přivedený kabel v technické místnosti). Ohřátá voda z vložky půjde rovnou do otopné soustavy, tj. do radiátorů a podlahového topení. Samotný výměník má objem 70l a další desítky litrů budou v soustavě, takže kapacita pro předání tepla by měla být dostatečná. Obdobný systém topení mají naši známí v roubence v Bělečku, takže tomu věřím:)
Regulace soustavy bude jedním přenosným termostatem umístěným v referenční místnosti. Přepínání zdroje (kamna/ elektrokotel) bude manuální. Krbová vložka bude mít externí přisávání spalovacího vzduchu ze šachty v komíně. Vyřešit budeme muset náhradní zdroj pro čerpadlo pro případ výpadku el. proudu (aby se vložka nepřetopila) a také dálkové ovládání elektrokotle z domu.
Obestavba bude z kachlů Hein, které rozměrově pasují k vložkám Romotop. Barva modrá je dobrá, pomněnková lesklá (nebo matná?). Bílá, zelená a modrá jsou nejčastější barvy, které se historicky používaly na kachlová kamna.
Samostatnou kapitolou je (bylo) shánění někoho, kdo nám kamna postaví. Postupně jsem oslovila dvě kamnářství, ale výsledek byl dost rozpačitý. Teď jsme v jednání s kamnářem, který má stavění kamen jako koníček, tak uvidíme...
A jak to bude celé fungovat? Uvidíme, až poprvé zatopíme:-)

19 komentářů:

  1. žádná zimní dovolená, zimní lyžařské soustředění to bylo :)

    OdpovědětVymazat
  2. No jo, já zapomněla, VT Kvilda:) Akorát ten sníh tam trochu chyběl.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. DObrý den, prosím nemáte fotečku roubené části s radiátory? Zrovna děláme na naší roubence topení a po přidělání bílých panelů pod okna mě docela jímá hrůza, jak to vypadá :D Tak zda-li je to "zajeté" taky jako pěst na oko, nebo se to dá :) Moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. My jsme si nechali dělat kalkulaci úspor a asi se rozhodneme jít do tepelného čerpadla. Ono to zpočátku je větší investice, ale ta se vám určitě po nějaké době vrátí.

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji moc za super rozepsání. My bychom si také chtěli nechat do domu nové topení, ale zatím přemýšlíme jakou technologii využijeme. Docela nás zaujaly tepelná čerpadla, ale ono je to docela dost drahé, takže bychom si museli vzít dotace na tepelné čerpadla . Ještě o tom popřemýšlíme :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já řeším přesný opak. Máme malinkou chatku u Slapské přehrady, kam jezdíme téměř jen přes léto. V těch nejtropičtějších dnech se tam nedá vydržet. Letos jsme museli zakročit a koupit si klimatizaci. Léto s “klimoškou” bylo mnohem příjemnější!

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Super článek, díky :-) Roubenku tedy nemáme, ale vždycky jsem takovou chatičku někde na samotě chtěla, hlavně pak jednou na důchod - vždycky se v zimě vyvalit u rozpálených kamen a mít kolem sebe ticho a klid. Kamna si teď budeme dávat i do domu, tak si ten sen aspoň částečně splním. Pokud taky řešíte, doporučuju mrknout na tento blog. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. Zajímavý článek, opravdu moc děkuji! My dříve za topení a elektřinu strašně utráceli. Letošní zimu se naše výdaje za energie o dost snížily a to hlavně proto, že jsme si doma udělali krb. Já si ho vždycky přála a manžel konečně povolil, když si spočítal naše výdaje. Teď náš obývák vypadá skvěle a ještě ušetříme! No jsem prostě nadšená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krb vám celkem závidím, abych pravdu řekl. Myslím si, že tomu pohledu na plápolající plamen se prostě jen tak něco nevyrovná. My doma máme dálkové vytápění a to ale také není špatné. Zase je u něj velká výhoda v tom, že se člověk nemusí prakticky o nic starat. Žádné štípání dříví atd. A finančně to také vychází dobře.

      Vymazat
  13. Ahoj, my se u nás doma snažíme hlavně šetřit na energiích. A to převážně za topení. Koupili jsme si totiž kamna, kterými si v zimě přitápíme. Nejčastěji topíme dřevem, ale přikupujeme si i pelety tady. Je to český výrobce pelet, tak alespoň mám dobrý pocit, že podporuji nějakou českou firmu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řešíme teď doma úplně to stejné. Na ty pelety už jsem se taky díval. Podle toho, co jsem si četl, tak to je z finanční stránky velice výhodné. Já si ale myslím, že k nám domů by bohatě stačila nějaká krbová kamna. Díval jsem se, že třeba zde se dnes už dají najít za hodně příznivé ceny.

      Vymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  15. Nejlepší je bezkonkurenčně topení do podlahy. Máte teplo u nohou a stačí do hadic pouštět nějakých 30 stupňů. Do radiátorů by se muselo pouštět minimálně o takových 10 - 20 stupňů víc, a to by bylo na ceně elektriky hodně znát. My máme v celém domě podlahu , která v zimě hřeje a v létě příjemně chladí :-) .

    OdpovědětVymazat
  16. Máte to docela zajímavě rozvedené. My plánujeme taky něco takového. Jen si říkám, aby nám to stačilo. Ale podle mě to není nic, co by nevyřešil směšovací termostatický ventil. Viděl jsem to takhle u známého a říkal jsem si, že se nejspíš inspiruji u něj. Ale ve finále to rozhodnutí nechám na topenářovi. ;-)

    OdpovědětVymazat