úterý 26. července 2016

Kostel v Neratově

O víkendu jsme uskutečnili další zběsilý cyklovýlet. Cílem byl Neratov, kde se nachází znovu obnovený poutní kostel s moderním zastřešením. A nejen to. Neratovské sdružení je více než činorodé, kromě obnovy kostela se zasadilo o celkové oživení místa. Aktuálně o nadcházejícím víkendu se chystá divadelní festival. Více si můžete přečíst třeba v Hospodářských novinách.
Příběh neratovského kostela začíná v 18. století, přesněji v roce 1723. Byla to doba vrcholného baroka (shodou okolnostní ve stejném roce umírá v Praze geniální architekt a stavitel Jan Blažej Santini-Aichel). Na rokytnickém panství ale panovaly mnohem skromnější poměry. V horských osadách vznikaly jen malé kostelíky, často dřevěné. Výjimkou je právě neratovský kostel Nanebevzetí Panny Marie, který vznikl na oblíbeném poutním místě s léčivým pramenem. Hlavní loď má délku 48m a šířku 19m. Výška je kolem 20m (původní věže byly ještě vyšší). Jedná se tedy o poměrně monumentální stavbu. Také vnitřní výzdoba se vymykala zdejším poměrům. V interiéru dominoval rozměrný oltářní obraz doplněný malovanou freskou na kruhové klenbě.
Pohnutý osud měla stavba po 2. světové válce. Na jejím konci, 10. května 1945, ostřelovala kostel Rudá armáda. Střela z pancéřové pěsti zapálila střechu. Interiér sice ochránily masivní klenby, ale střechu se již nikdy nepodařilo obnovit a kostel postupně chátral. Po několika letech se promáčené klenby propadly a zbylo jen torzo obvodových zdí. Co nedokázalo místní drsné podnebí, chtěl dokonat bolševik. Kostel unikl demolici na konci 50. let. V 60. letech se krátce mluvilo o obnově, aby přišel další demoliční výměr v době normalizace. Na zbourání kostela však naštěstí nezbyly peníze.
Doslova znovuzrození se stavba dočkala po roce 1989. Dobrovolníkům z řad věřících i místních chalupářů se podařilo stavbu vyklidit. Následné opravy financoval místní spolek z církevních zdrojů i veřejné sbírky.
Nové zastřešení bylo provedeno v roce 2006 a moc se povedlo. Autory návrhu jsou Ing. Jiří Starý a Ing. arch. Petr Dostál.
Neratov rozhodně stojí za návštěvu.





Žádné komentáře:

Okomentovat