pondělí 13. listopadu 2017

Rekonstrukce vesnického domu v Ledcích

Od té doby, co máme děti, datuju některé věci podle nich. Na projektu rekonstrukce vesnického domu v Ledcích jsem začala pracovat v létě 2014, tedy docela dlouho před tím, než se narodil náš druhorozený. A jak někdo trefně poznamenal na posledním místním šetření, kterým se celý povolovací proces snad uzavřel, za chvíli už půjde do školy:-) (To jsem trochu přibarvila, ale se školkou by to sedělo.)
Postupně jsem zpracovala zaměření stávajícího stavu, studii a dokumentaci pro územní řízení a stavební povolení na dům. Samostatnou kapitolou bylo povolení plotu směrem do ulice.
Podrobně jsem to rozebrala v jednom starším článku zde. Nakonec se kauza s velkým K vyvinula v územní souhlas na plot (zamítnuto), odvolání ke krajskému úřadu (vráceno zpět k novému projednání), územní řízení na plot (zamítnuto a následně povoleno po úpravě dokumentace).
Neomítaný domek z plných cihel byl hezkou řádku let neudržovaný. Dá se říct, že se v něm neudálo nic zásadního od doby, kdy ho téměř před sto lety postavili. Což je nakonec lepší, než se při rekonstrukci potýkat s následky kutilství, lidové tvořivosti a přestaveb ve stylu "vyměníme okna ve štítě za trojdílná a dřevěná futra za ocelová paneláková". Stavba byla bez vlhkosti a se zachovalým krovem, což bylo výrazné plus, které ušetřilo dost práce i peněz.
Fotky "před a po" jsou dostatečně výmluvné a ukazují, že k rekonstrukci lze přistoupit citlivě, s úctou k tradici a zároveň splnit požadavky současného  bydlení. Nic z toho by nebylo možné bez osvícených stavebníků, kteří vdechli domu doslova nový život a prodloužili jeho existenci klidně o dalších 100 let. Jen mě trochu znervózňuje fakt, že lidi v mém věku už si pořizují bydlení na důchod:-)
Uvnitř najdeme obývací pokoj s kuchyňským koutem, dvě malé ložnice, koupelnu, WC, technickou místnost, chodbičku a zádveří se vstupem do sklepa. Půda je neobytná. Ze strany vstupu přibyla zastřešená pergola s letní kuchyní a posezením.
Kvůli plotu v popředí jsem sepsala snad nejdelší technickou zprávu vůbec a zopakovala si paragrafy ze stavebního zákona i diagram zastínění. Výsledná výška zdi je 9 řad tvárnic po 20 cm, což je podstatně více než 140 cm (neoprávněně) požadovaných územním plánem. Přístřešek na parkovaní zatím nebyl realizován. Uvidíme, zda se ho podaří umístit na stavebníkem vyhlédnuté místo vedle domu... Mezi tím si totiž obec nechala zpracovat územní studii, která nedovoluje cokoliv postavit před uliční čáru. Háček je v tom, že územní studie není právně závazná z důvodu, že obchází právo občanů podílet se na tvorbě územně plánovací dokumentace. Jenže to vám většinou potvrdí až po několika letech správní soud. Proces povolování staveb není o tom, co se komu líbí nebo nelíbí (jak si myslí někteří laici ale třeba i zastupitelé obcí), ale o tom, co je nebo není dovoleno. Mám pocit, že se tomu říká právní stát. Jediným legitimním způsobem, jak regulovat výstavbu v obci v podrobnosti použitých materiálů, sklonů střech, výšky oplocení atd., je mít zpracovaný regulační plán.

7 komentářů:

  1. S manželem jsme si koupili malý domek na vesnici, který potřeboval dost velikou rekonstrukci. Nejdříve byla potřeba střecha a okna, ale nejvíce vrásek nám přibilo při vybírání druhu podlahy. Nakonec jsme se dohodli na dřevěných podlahách, které byly favoritem jak pro mě, tak i pro mého manžela. Teď již máme hotovo a užíváme si klid venkova.

    OdpovědětVymazat
  2. S manželem jsme si vždy přáli pořídit na důchod roubenku, kde by byla zahrada, o kterou se budeme starat. Naštěstí se nám podařilo přes realitní kancelář jednu koupit a již se těšíme na náš zasloužený důchod, který nás čeká za několik málo let. Jen jsme si nechali naistalovat tepelné čerpadlo, abychom měli zařízené i úsporné vytápění.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to skvěle! Přesně takovou nemovitost hledám již nějaký ten pátek, ale s dnešními cenami na trhu je to docela velký problém. Rekonstruujeme nyní chalupu, kterou jsme zdědili po babičce, takže tam teď nechávám spoustu svých fyzických i psychických sil a vidím, že to není žádná sranda. Zrovna vybíráme nový nerezový komín, který by splnil všechny naše požadavky a byl by cenově dostupný :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já se s manželem pustila do rekonstrukce zhruba před rokem, když mu umřela maminka. Zdědil po ní starou chalupu a bylo mu líto ji prodat, takže jsme se rozhodli, že ji obnovíme. Největší problém jsme měli s tím, že všude bylo vlhko a plíseň. Kromě podřezání stavby nám hodně pomohly těsnící desky.

    OdpovědětVymazat
  5. Je inspirující vidět, jak starý dům může být obnoven k novému životu. Mě samotnou tento článek inspiroval k tomu, abych si objednala nový nábytek pro svůj vlastní dům, a jsem velmi nadšená, jak se bude vyvíjet můj interiér k lepšímu. Rekonstrukce vnějšku nás zatím čeká, ale také se na ni těším, jelikož konečně bude vypadat i na první pohled reprezentativně.

    OdpovědětVymazat
  6. My jsme nedávno dokončili rekonstrukci našeho domu na vesnici. Teď si sháníme vybavení a v jednom starožitnictví jsem objevila starožitnou hudební skříňku s ozvučnými válci. Je to kouzelný hudební stroj, který vyluzuje nádhernou melodii. Když nasadím válec a skříňka začne hrát, cítím se jako bych se přenesla do minulosti.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, my taky bydlíme na vesnici a nikdy bychom neměnili. Naštěstí jsme už nějakou dobu po rekonstrukci, a tak podlahy už máme vyřešené. Nedávno jsem sháněla zakrývací plachty na zahradu, abychom mohli přikrýt dřevo na zimu. Objednala jsem je online na internetových stránkách https://www.peplachty.cz/zakryvaci-plachty-eshop/, kde jsem vybrala přesně rozměr, který byl potřeba. Přeji příjemný život na venkově.

    OdpovědětVymazat