neděle 5. října 2014

Inspirace z Východních Čech

Vkusně zrekonstruovaných vesnických domů začíná přibývat. Obdivuji všechny osvícené stavebníky, kteří nejdou cestou nejmenšího odporu a místo koupě volné parcely za vesnicí (nejlépe s budoucím bungaloven) si za svůj domov zvolí starý dům, který citlivě upraví. Přitom je to často dražší, složitější  a časově náročnější proces než stavba nového domu. Momentálně pracuji na podobné zakázce, ale o tom až někdy jindy.
První tři příklady jsou z Očelic, východočeské vesnice, kterou potkáte na cestě z Třebechovic do Opočna. Mimochodem historie této obce sahá až do 14. století, kdy byl v sousedním Klášteru nad Dědinou opravdu cisterciácký klášter. V Očelicích byl pak klášterní dvůr.
Malebná vesnička Dolní Javoří nedaleko Pecky. O zdejší roubenky, rozseté po svazích, pečují především chalupáři.

1 komentář:

  1. Jé, v Třebechovicích to znám. Kousek od téhle roubenky bydlí kamarád, který dělá servis šroubových kompresorů. Super člověk je to. :) Začal podnikat sám na sebe a stejně jako spousta lidí v té lokalitě se taky věnuje rekonstrukci staršího domu. Není to teda roubenka, je to normálně zděné. Ale říkal, že chce raději něco opravit než stavět znovu. ;-)

    OdpovědětVymazat