neděle 5. října 2014

Roubenka už má skoro hotová okna i střechu


V průběhu září přibyly na roubence okna, která vyrobil náš soused pan Schejbal. Jsou to klasická dřevěná euro okna, zasklená izolačním dvojsklem. Členěním, špaletami a lazurou jsme se chtěli aspoň částečně přiblížit oknům ve starých chalupách. Původní záměr byl takový, že okna budou tmavší než roubení. Nakonec mají skoro stejný odstín a vypadá to taky dobře. Ještě chybí namontovat okna do zděné části a do vikýřů. Také netrpělivě vyhlížíme vchodové dveře.
V druhé půlce září se do práce pustili i pokrývači. Nejdřív dali na celou střechu bednění z prken. Protože jim to trochu trvalo a jeden víkend na horách propršel, zateklo dovnitř podél stěn vikýřů, na kterých ještě nebyla zelené fólie. Krytina je z hliníkových šablon Prefa (šindel v barvě tmavý antracit se zdrsněným povrchem stucco), které jsou vzájemně sfalcovány. Vikýře a pultové střechy jsou kryté hliníkovým falcovaným plechem. Kolem střechy jsme ladili dost detailů, které nafotím, až bude střecha hotová.

Ještě před pokládkou krytiny dokončil Domis komín. Na fotce je vidět přechod betonových tvarovek a "cihlových" prstýnků, které jsou nad střechou. Prstýnky jsou ve skutečnosti taky betonové, natřené cihlovou barvou.
Okna v podkroví.
Okna v roubené místnosti. Ještě chybí vnitřní špalety.

3 komentáře:

  1. Dobrý den, s manželem jsme se nedávno vrhli na stavbu dřevostavby a řešíme, jaká okna do ní dát. Roubenka to sice není, ale určitě máte bohaté zkušenosti s výběrem dřevěných oken. Byla bych moc ráda kdyby jste se o ně s námi podělil.

    OdpovědětVymazat
  2. Musím souhlasit, to podkroví je opravdu moc pěkně udělané. Také bych se letos rád konečně pustil do rekonstrukce a celkové modernizace našeho bydlení. Byl bych například rád, kdybychom nemuseli už konečně tolik platit za vytápění. Nedávno jsem někde četl, že náklady za vytápění dokáže prý ušetřit rekuperace, tak nad nákupem nějaké rekuperační jednotky teď dost přemýšlím.

    OdpovědětVymazat