úterý 7. dubna 2015

3 důvody proč vyrazit na kole proti proudu Labe

Před pár lety byla otevřena cyklostezka vedoucí podél Labe z Hradce až na Kuks. 26km po rovině, po asfaltu a bez aut. Zázrak. A ještě se tam dá něco pěkného vidět.
Důvod číslo 1: Smiřická kaple Zjevení Páně a přilehlý zámek. Perla, kterou by člověk čekal spíš v Bavorsku než ve východočeském ospalém městečku, kde na hlavní třídě dominují vietnamské večerky. Ukázka dynamického baroka, která vděčí za svůj vznik pravděpodobně Krystofu Dientzenhoferovi a samozřejmě také zbožným stavebníkům z rodu Šternberků. Císařský komorník Jan Josef a jeho manželka Marie Violanta se do stavby kaple pustili v roce 1699. Jenže už o rok později se společně se starší dcerou utopili v rozvodněné řece Inn. I přes tyto těžkosti se stavbu podařilo dokončit během následujících 10 let.
Kaple byla dlouho nepřístupná. Rekonstruovala se dlouhých 30 let až do roku 2002. Za návštěvu stojí i interiér, prohlídky se však konají nepravidelně.
Dynamické baroko: zprohýbané obvodové zdi jsou zastřešeny osmibokou plackou. Pravoúhlá věž je prý vysoká 49m. Ani se tomu nechce věřit...
Důvod číslo 2: Cyklozastávka U Apače ve Smiřicích. Namakaní jedinci pokračují od kaple rovnou na Kuks, ostatní se mohou již cestou tam stylově občerstvit U Apače. Zajímavá dřevostavba vznikla nedaleko kaple (jeďte kousek směrem do centra). Kvalitu občerstvení jsem nemohla posoudit (bylo zavřeno), ale kvalita prostředí je nesporná. Žádné ušmudlané bistro s pár plastovými židlemi a stoly. Místo toho dřevěná fasáda zářící novotou, masivní stoly a lavice, stojany na kola, WC, dětský koutek s prolézačkami. Šedé sloupy z dálky působily jako ocelové, ale ve skutečnosti je vše včetně šedého podhledu ze dřeva. Vtipné řešení.
Důvod číslo 3: Rekonstruovaný Hospital Kuks. Na jeho otevření si před nedávnem přihřál polívčičku nejeden politik. Reportáž byla i ve zprávách (pokud nechcete sledovat unesené Češky, přeskočte na 4. minutu).

Abych nezapomněla, ve Smiřicích se můžete i proběhnout po stopách mistrů ČR ve sprintových štafetách. Ale bacha, ať vám mezi tím někdo nešlohne kolo:)

Žádné komentáře:

Okomentovat