úterý 11. října 2016

Šumný David Vávra v hradecké knihovně

Dnes se konala v Městské knihovně v Hradci Králové přednáška architekta Davida Vávry. Pochybuju, že ho někdo nezná, ale kdyby přeci jen... to je takový ten renesanční člověk, architekt, básník, herec a sportovec, povědomý asi hlavně z divadla Sklep, z televizního cyklu o architektuře Šumná města a ze startu Jizerské 50. Mimo jiné je také autorem přestavby dřívější továrny Vertex na novou městskou knihovnu v Hradci, která se mu vážně povedla. My tam chodíme docela často a rádi, hlavně do dětského oddělení.
David Vávra vysvětluje, proč je uprostřed divadelního a přednáškového sálu sloup. Prý za to může statik. To je divná výmluva:-)
Původně měla být přednáška o moderní dánské architektuře. Nakonec na tohle téma nedošlo, protože je to prý stejně jen módní vlna, které jednou odpluje...mrkněte třeba sem. Místo toho promluvil David Vávra v 10 bodech (a 10 kreslených slidech) o tom, co pro něj znamená architektura: Řecko, Karel IV. (na obrázku), Palladio, Santini, kubismus, funkcionalismus, EXPO Brusel, spontánní lidová architektura (chatrče, zemljanky, chýše a spol.), vlastní tvorba a město Brasília.
Zajímavým bodem bylo závěrečné vyhlášení a vernisáž fotografické soutěže, kterou organizovala v létě knihovna. Výherců moc nepřijelo, protože byli většinou zdaleka. Když se zprvu neukázala ani paní Zelená z Hradce Králové, byly organizátorky celkem zklamané. Nakonec ale přece jen dorazila. Podle jména mi to nedošlo, ale ukázalo se, že se jedná o maminku Terezky spolužáka ze školky. Jen tak mimochodem chlapeček je napůl černoch a Terezka od něj nosí různé přisprostlé vtípky:-) S tou fotkou si to u mě ale docela vyžehlili.

1 komentář: