neděle 26. ledna 2014

Deštné - výběr pozemku

Výběr pozemku, to byla kapitola sama pro sebe. Nesmělé oťukávání Deštného a okolí začalo už někdy v roce 2007, kdy jsem tam zpracovávala pár školních projektů včetně diplomky. Po návštěvě nejmenované roubenky v Deštném:) jsme se shodli, že chalupa na horách je do budoucna dobrý nápad. A tak jsme vždy čas od času sedli k internetu a projížděli inzeráty, zda není na prodej něco, co by splňovalo naše představy. Hledali jsme volný stavební pozemek nebo i polorozpadlou chalupu ke zbourání. Koupi starší chalupy jsem zavrhli rovnou, protože kutilství není zrovna náš koníček a radši trávíme čas jiným způsobem. I s údržbou novostavby je starostí víc než dost. Jaké byly vlastně naše požadavky? Nebylo jich málo... Pěkné místo, okolí bez rušivých elementů, ideálně mírný svah na jih, ani samota, ani uprostřed zástavby, v žádném případě "satelit" či něco podobného, do upravované běžkařské stopy pokud možno maximálně 10min. pěšky s lyžemi v ruce. Příjezd možný i v zimě, dostupná elektřina a vodovod se taky hodí. A samozřejmě rozumná cena. Na několik pozemků jsme se zajeli i podívat, ale prakticky jsme neviděli nic, co by se aspoň vzdáleně blížilo našim představám.
Po čase jsme na internetu narazili na makléře, p. Nováka z Rychnova n. Kněžnou, který se přímo zabývá oblastí Orlických hor. S ním jsme za jediný půlden objeli asi 10 lokalit v Deštném, Sedloňově a Plasnici, na které jsme se zaměřili kvůli dobré dostupnosti z Hradce (prakticky nejkratší cesta do hor) a zároveň jako na místa, odkud se dá dobře vyrážet na běžkách. Většina ze zhlédnutých pozemků byly tzv. neveřejné nabídky, na které nelze narazit na internetu, ale pouze při osobním kontaktu s majitelem resp. jeho zástupcem (makléřem). Důležitým milníkem v našem hledání bylo také schválení nového územního plánu v Deštném (konec roku 2011), který nabídl nové lokality k zástavbě. Nakonec jsme si vybrali právě jeden z nových stavebních pozemků v části Deštného, kterému se říká Na Staré cestě.
Toto místo budete míjet, pokud se vydáte pěšky nebo na kole z centra Deštného (od kostela) zadem směrem ke sjezdovkám. Jak název napovídá, jedná se o část obce, kde lze narazit na původní, často roubené chalupy, které lze najít už na mapách II. vojenského (františkova) mapování z poloviny 19. století. Na vyhlédnutém pozemku byly územním plánem povoleny dva rodinné domy. Rozhodli jsme se pro výše položenou část pozemku, která nebyla "postižena" ochranným pásmem VN. Výhodou byla dostupnost po asfaltové cestě a reálná možnost napojení na obecní vodovod.  Naopak trochu se nám nezdálo, že louka je místy podmáčená a také, že se těší velké pozornosti ze strany CHKO Orlické hory. Nakonec se asi po ročním jednání povedlo původní majitelce pozemku vyjednat s CHKO výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny. Jejím jménem jsme poté podali žádost o ohlášení stavby a po jejím vyřízení jsme pozemek v květnu 2013 koupili. Tím jsme se vyhnuli riziku, že koupíme jen louku, na které nebude v budoucnu možné nic postavit, nebo že se bude vyřízení povolení ke stavbě neúměrně táhnout.

1 komentář:

  1. Taky plánujeme projekt dřevostavby na klíč tak jsem zvědavý, co letos přes zimu vymyslíme. Na jaře bychom chtěli mít už vybraný pozemek a v ideálním případě schválenou hypotéku a projekt. Tak uvidíme. :) Je toho hodně. Na jednu stranu se na to těším, ale na druhou stranu ze zkušenosti ostatních vím, že to s sebou přinese spoustu probdělých nocí. ;-)

    OdpovědětVymazat