pátek 9. května 2014

Jaké cihly použít?

Naposledy mi na stavbě nasadili pořádného brouka do hlavy. Část přízemí je zděná a je třeba vybrat cihly. Tloušťka zdiva je 30cm, na to přijde 14cm polystyrenu. Stavba navrhuje použít broušené cihly Heluz a "zdít" na pěnu. V projektu jsem původně uvažovala s cihlami Porotherm 30 P+D na klasickou maltu (to jsou "obyčejné" nebroušené cihly). No a teď nevím:-) Nemá Heluz tak trochu problém s pevností (viz obrázek - vyfoceno v Deštném cca 200m od naší stavby). Není "zdění" na pěnu podezřelé? Na "univerzální stavební materiál", tj. montážní PU pěnu, kterou lze zaplácnout úplně všechno, jsem trochu vysazená. Jak asi taková pěna vypadá a funguje za 10, 20, 50 let? Faktem je, že montážní pěna není v celé ložné spáře a nijak neizoluje dutiny v jednotlivých cihlách od sebe. Otázka zní, jestli se to může v reálu nějak negativně projevit. Do stěn se budou dělat různé drážky a díry na vodu, odpady, elektriku (zásuvky, vypínače, ...) a vzduch může volně proudit celou stěnou. Pokud má někdo k uvedenému tématu jakýkoliv názor, sem s ním.

5 komentářů:

  1. Doporučuju vápenopískové cihly ideálně 175mm a poté o to více polystyrenu. V případě obav o pevnost s ohledem na následné sekání sítí pak tloušťku 200mm. Dodavatelé Kalksandstein, KM Beta nebo Vapis. Snadné, rychlé a přesné zdění na lepidlo.

    OdpovědětVymazat
  2. Každopádně tyhle cihly jsou tam na mrazu a dešti tak už 5 let, takže se není čemu divit, že dopadly tak, jak dopadly.

    OdpovědětVymazat
  3. Šli jsme cestou nejlevnější cihly (Porotherm 30 P+D) a pak větší zateplení (20cm, resp. 16cm šedý polystyren). Rychlost zdění (bude to o nějaký den pomalejší než pěna nebo lepidlo) je vzhledem k celkovému času stavby naprostý detail.
    Jestli Porotherm nebo Heluz je asi jedno, v našem případě nám z Heluzu nebyli schopní poslat nabídku se správnými počty (měli v tom trochu hokej), takže jsme brali Porotherm.

    OdpovědětVymazat
  4. Nakonec to budou cihly Heluz Plus 30 "zděné" na pěnu. Jsou o cca 100Kč na m2 zdiva dražší než Porotherm 30 P+D, ale zdění je prý 2x rychlejší, takže ve výsledku to vyjde na stejno (když si to člověk nechá udělat od stavební firmy). Na té fotce mi přijde zajímavé, že zatímco cihly Porotherm drží pohromadě, Heluz se rozpadly na prach. Ale možná mají v Heluzu míň kvalitní igelit:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Máte pravdu, že Heluz je dlouhodobě nejlepší. Je docela škoda, že má poměrně úzký sortiment. Líbila by se mi od nich třeba zámková dlažbna, kterou teď poptáváme u několika stavebnin. Nejde nám ani tak o cenu, ale o to, aby to měli skladem a aby to fakt dlouhodobě vydrželo a nevydrolilo se to, jako se to stalo třeba jednomu mému známému.

    OdpovědětVymazat