středa 27. ledna 2016

Proč (ne)zbourat hájovnu U Dvou šraňků

Hradcem hýbe další "stavební kauza". Jedná se o záměr radnice postavit v lese na místě hájovny U Dvou šraňků enviromentální vzdělávací centrum. Proti projektu začal protestovat nájemce hájenky a nutno dodat, že mu to jde celkem dobře. Byla dokonce zorganizována petice proti bourání a hájenku podpořily některé mediálně známé osoby. Přináším malé shrnutí kauzy a svůj pohled na věc.
Autorem návrhu jsou Žárovka architekti. Pro výukové centrum navrhli přízemní budovu kruhového půdorysu s dřevěnou fasádou. Uprostřed by měla být velká voliéra. Okolo se nachází volně přístupná "vzdělávací" zahrada, dětské hřiště, vodní plocha, lavičky apod. Využití stavby se předpokládá především pro dětské (i jiné) kolektivy. V budově je navržený také byt správce (a lesního pedagoga).
zdroj: Žárovka architekti
Stávající stav je následující: Na křižovatce dvou lesních cest Hradečnice a Písečnice se nachází hájenka a sousední hospodářská budova, dále pak různé výběhy a voliéry pro domácí i lesní zvířata a zahrada (zčásti pěkně udržovaná a zčásti vůbec). Hájenka je v majetku města a nájemce se snaží už pár let neúspěšně zbavit (zřejmě má dost dobrou smlouvu). Hájenka tedy neslouží svému účelu, jak jsem se si původně myslela, a neobývá ji hajný, ani bývalý hajný, ale prostě člověk, který kdysi využil možnosti výhodného nájmu.
Z dálky romantika...

... z blízka už to tak vábně nevypadá...
(zasněžené foto: Zachraňme hájovnu U Dvou šraňků)

Současné využití hájenky je jakýmsi provizoriem běžícím ze setrvačnosti, které nepřináší městu ani jeho občanům žádný užitek. Místo jako celek vypadá neutěšeně a stav se bude časem jen zhoršovat. Sama hájovna byla naposledy opravována před 20 lety a na první pohled je vidět, že není v nejlepší kondici (zatékání střechou, problémy s vlhkostí, stará okna atd.). 
Oproti tomu projekt od Žárovky nabízí smysluplné využití a zhodnocení místa. Zvažována byla i varianta zachování a opravení budovy hájovny a přistavění výukové části. Chápu lidi, kterým se líbí staré domy. I já sama se mezi ně počítám. Musí být ale autentické, jinak jejich ochrana ztrácí smysl. Tady se duch místa vytratil už dávno a jeho navrácení by stálo miliony. Investor si proto vybral radikální variantu, která počítá se zbouráním všech objektů.
Ufo nebo dokonce betonové monstrum. Ať žije odborná debata... Mimochodem, kdo chce vidět betonové monstrum, ať se jde podívat k nádraží na vznikající Aupark. Tam bych se nějaké petici nedivila.
Doufám, že ano.
Definovat veřejný zájem je vždy složité. V čím zájmu (kromě současného nájemce) je ponechání hájovny v současném stavu? Jsou to rádoby ochránci přírody nebo spíš úzká zájmová skupina mužíků v zeleném, kteří by nejradši uchvátili celý les pro sebe a nepouštěli tam pokud možno nikoho jiného? Zajímavé, kolik lidí jim skočilo na lep a podepsalo petici.
Brána do lesů otevřena... prý zákaz vjezdu motorových vozidel. Během 15 min. při cestě od hájovny k parkovišti jsem musela uskakovat do příkopu nejméně 5x. Tomu říkám ochrana přírody v praxi.







4 komentáře:

  1. Tak tahle kauza happyendem neskončí zcela určitě ať už je člověk na jedné či druhé straně :-(

    http://hradecky.denik.cz/zpravy_region/najemce-hajovny-u-dvou-sranku-zemrel-20160205.html

    OdpovědětVymazat
  2. Smutné, ale takový už je život. Hájného z hájovny na Kolibě prý taky klepla pepka, když se jí Lesy ČR rozhodly prodat.

    OdpovědětVymazat
  3. Jako ta hájovna je pěkná, ale jak říká paní Martina. Takový je už život. Taky jsme měli na zahradě takovou pěknou chaloupku, jenže to byla prakticky ruina, které jsme se vyhýbali už jen proto, aby na nás nespadla. Takže se zajistila půjčovna bagrů Praha a celé se to strhlo.

    OdpovědětVymazat