čtvrtek 28. ledna 2016

Topení v roubence II.

Protože konečně nasněžilo, plním slib a sepsala jsem slibovaný článek o topení. Základní informace se můžete dočíst v článku Topení v roubence I., takže doporučuji začít tam.
Vlevo jsem se pokusila nakreslit schéma topného systému, který se skládá ze dvou okruhů. Zeleně (jako zelená energie:) je vyznačen okruh, ve kterém topí krbová kamna. Červeně je vyznačen okruh s elektrokotlem. Oba okruhy mají část vedení společnou (např. expanzní nádobu a pojistný ventil). Přepínání mezi nimi funguje manuálně tak, že se zavřou/ otevřou příslušné kohouty. Radiátor jsem pro přehlednost nakreslila jen jeden. Ve skutečnosti máme v přízemí připojených 5 radiátorů, topný žebřík v koupelně a teplovodní podlahovku v chodbě a v koupelně.
Zde můžete vidět krbovou vložku s rozvody ještě před obestavěním. Topné potrubí je měděné. Potrubí z nerezu je dochlazovací smyčka krbové vložky. Funguje jako pojistka, když by vypadl proud a nešlo čerpadlo. Do systému by se pustila studená voda z řadu a přebytek by odtékal do kanalizace. Potrubí v izolaci vedoucí nahoru je příprava pro radiátory v podkroví.
Tato část systému se nachází v technické místnosti. Elektrokotel Protherm 9kW jsme zatím nevyzkoušeli (čekáme od prosince na levnější tarif od ČEZu:). Pod kotlem je expanzní nádoba a oběhové čerpadlo pro krbovou vložku (kotel má vlastní čerpadlo uvnitř).
Expanzní nádoba a čerpadlo v detailu. Pokud stále tápete, nic si z toho nedělejte. Já jsem si to musela nechat vysvětlit od topenáře a i tak jsem kreslila schéma asi hodinu:-)
Pojďme si ještě říct, jak funguje "zelený" okruh krbové vložky v praxi. Po zatopení trvá cca půl hodiny, než se dostatečně ohřeje topná voda (máme nastaveno 40 st. C) a sepne se čerpadlo.
Teplotu vody ve vložce je možné sledovat na "budíčku". Dvířka ani nezavíráme, abychom se mohli neustále dívat:-)
Když je na "budíčku" kolem 45 st. C, běží čerpadlo a topí radiátory. Pak už stačí jen pořádně přikládat. Celý proces vytopení domu z bodu nula (někdy doslova, naposledy byl v roubené místnosti -1 st.) do teploty, kdy začíná osazenstvo odkládat mikiny, trvá asi 5-6 hodin.
V budoucnu je v plánu temperování domu elektrokotlem a snad i dálkově ovládaný termostat, který umožní zatopit už před příjezdem na chalupu.
Závěrem musím říct, že topení funguje dost dobře (ťuk, ťuk). Po půldni topení už se musíme v přikládání mírnit. Pokud není venku -10, tak se hlavní místnost rychle mění v saunu. Teplotu si lépe drží zděná část. Zatím se ještě nestalo, že by tam teplota klesla pod nulu (bývá tam 4-5 st.). Když je mírná zima, kdy mrzne jen v noci, ani nevypouštíme vodu. Oproti tomu roubená místnost chladne rychleji, ale zároveň je v ní po zatopení dřív teplo. To jsme ostatně čekali. Jako dobrý tah se ukázalo podlahové topení v chodbě a koupelně. Dlažba pěkně hřeje a schnou na ní mokré boty i jiné svršky.




4 komentáře:

  1. Marťo, kachláky úžasné - skvělá barva. Většina volí do roubenky zelené, vy jste zvolili modrou a já to hodnotím jako dobrá volba. Ať se vám tam dobře bydlí, měj se fajn Ivana

    OdpovědětVymazat
  2. Ta krbová vložka se mi teda hodně líbí. Také teď nad nějakou uvažuji. Hodně teď ale doma řeším i větrání. Právě proto mě hodně zaujala rekuperace do domu. Hradec Králové bohužel nemá úplně nejčistější vzduch, určitě ne tak čistý jako u vás v horách, takže výhodou by bylo určitě i to, že taková rekuperační jednotka umí vzduch i filtrovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Hodně teď přemýšlím nad tím, že doma také zavedu topení dřevem. Ty ceny plynu jsou dnes fakt hrozné, takže to chce prostě mít v záloze nějakou alternativu. Ještě se mi třeba i dost líbí ta tepelná čerpadla ale díval jsem se na to a je to pořád hrozně drahé, to si teď bohužel nemůžu dovolit.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky topíme dřevem a máme na zahradě vedle pergloy dřevník, který je rozdělený do několika částí, aby dřevo stihlo vyschnout. Pořídili jsme si akumulační kamna Norsk Kleber z https://www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ a nemusíme v nich tolik topit jako v běžných krbových kamnech, takže nemáme tak velkou spotřebu dřeva, takže nám stačí jet pár krát do lesa a zásobu dřeva máme pořád dost velkou.

    OdpovědětVymazat