čtvrtek 17. srpna 2017

Muzeum lidových staveb v Kouřimi

V posledním čísle časopisu Sruby a roubenky mě zaujal článek o historických roubenkách v Polabí. Když se na obzoru začal rýsovat výlet do Prahy (bylo potřeba vybrat loňský narozeninový poukaz do větrného tunelu), napadlo mě zajet se cestou podívat do některého skanzenu ve středních Čechách. Na výběr bylo ze dvou míst: Přerov nad Labem a Kouřim. Druhá možnost se ukázala jako víc po ruce na trase z Kolína, odkud jsme s Lenkou vyrážely.
Skanzen je pobočkou Regionálního muzea v Kolíně. V letech 2015 a 2016 byl delší dobu uzavřen, protože probíhala přestavba a doplnění expozice. Postupně by zde mělo vyrůst Muzeum české vesnice. Velkorysé plány si můžete prohlédnout zde. Ačkoliv byl víkend, kromě nás bylo ve skanzenu jen pár lidí. Ideální příležitost vše si detailně prohlédnout a vyfotit.
Úvodní stavby mi připomněly skanzen Veselý kopec. Jak by ne, když byly přeneseny z Vysočiny.
Tato sýpka je zajímavá netradiční konstrukcí střechy, která je roubená z trámů (vevnitř tedy nenajdete klasický krov).
Pohled na roubenou střechu zevnitř - trámy a hliněná vymazávka.
Zatím stojí ani ne polovina zamýšlené expozice. Okolo je spousta volného prostoru. Staveb má muzeum v depozitáři zřejmě dost, ale zatím nebyly složeny.
Chalupa z Podkrkonoší mě zaujala modře natřenými pruhy mezi trámy. Bohužel slečna na brigádě k tomu nevěděla nic bližšího.
Hrázděný dům pochází ze severních Čech.

Ve skanzenu hodně dbají na autentičnost interiérů. Pro mě to byla jedna velká vzpomínka na prázdniny na chalupě u babičky a dědy ve Valkeřicích.


Židle a příborník jako z Valkeřic.

I zahradní skladiště může mít styl:-)
Zaujaly mě ploty z vrbového proutí. Sloupky byly napíchané špičkou dolů. Možná potom tak neobrůstají.
Monumentálními stavbami jsou dvě starobylé stodoly ze 17. století. Mají polygonální půdorys, vysokou střechu nese mohutný krov.
Trám s datací 1648, 1972 (přenesení do skanzenu) a 2012 (stěhování a obnova ve skanzenu).
Skanzen v Kouřimi rozhodně stojí za návštěvu. V průběhu roku se zde také konají různé společenské a prodejní akce (jarmarky, slavnosti apod.). Pozor, občas je zavřeno z důvodu natáčení filmu (my jsme si prohlédli naštěstí jen kulisu - sádrovou kapličku) a v zimních měsících je provoz omezen na pár víkendů. Vyplatí se sledovat stránky muzea. Mně padla do oka ještě výstava Slavné stavby Jindřicha Freiwalda. Snad to do konce roku stihnu.

7 komentářů:

  1. My jsme si koupili opravdu starý byt v centru města, což byl náš sen už od mládí. Musím ale uznat, že s tím nakonec bylo mnohem více starostí, než jsem čekal. Jelikož je dům částečně i památkou, museli jsme se spojit se specializovanou firmou: https://www.pamatkovyatelier.cz/. Ta vše přeměřila a teprve poté jsme se mohli pustit do rekonstrukce.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento skanzen je opravdu krásný a s rodinou jsme ho navštívili již několikrát. Manžela tak moc fascinovaly roubenky, že jsme si pořídili jednu malou, kde trávíme víkendy a prázdniny. Je to v Krkonoších, takže si v zimě můžeme zalyžovat, pokud zrovna napadne sníh. Chatu vytápíme dřevem a máme tam i klasickou pec, na kterou jsem koupila ovčí kožešiny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to zní jako kouzelné místo, ta vaše roubenka v Krkonoších. Moc se mi líbí, že jste si pořídili takovou útulnou chatku, kde si můžete užívat krásné chvíle s rodinou a v zimě si i zalyžovat. My máme chatu v Jizerkách a užíváme si tam každou zimu. Vždycky se po lyžování zabalíme do dek, které jsem koupila zde.

      Vymazat
  3. S rodinou jsme si sem také udělali výlet o letních prázdninách, jelikož se nám líbí staré stavby. Proto jsme si s manželem pořídili roubenku v jedné malé vesnici, kde je celý rok klid a pohoda. Z venku jsme samozřejmě nechali roubenku ve starém stylu, ale interiér jsme si trochu zmodernizovali. Největší zásahem byla moderní stropní svítidla, která jsou úsporná a zároveň vypadají velice dobře.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezký článek o rekonstrukci vesnického domu. Já jsem nedávno dokončila rekonstrukci domu po rodičích a poslední co jsem potřebovala byla nová matrace, kterou jsem si koupila tady. Konečně cítím, že mám tu správnou oporu pro svá záda, a ráno se probouzím plná energie a připravená na nové výzvy dne. Má nová matrace mi přinesla tolik potřebný klid a odpočinek, že se nemohu dočkat každého večera, až si na ni zase lehnu.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, to byla přesně i naše situace. Když jsme před lety kupovali starý byt v památkově chráněném domě, tak jsme netušili, do čeho jdeme. Samozřejmě jsme počítali s potřebou rekonstrukce, ale rozsah nutných oprav nás zpočátku vážně zaskočil. Teď už je všechno hotové a já občas koupím nějakou starožitnost, která ladí se stylem bytu. Nedávno to byla krásná starožitná váza, která se perfektně hodí do obývacího pokoje.

    OdpovědětVymazat