neděle 9. března 2014

Roubenka Deštné - stavba pomalu začíná - 2. část

Konečně se dostávám k tomu, co od podzimu vyrostlo na našem pozemku. Bílá placka na zemi je víko vodoměrné šachty, kde končí 110m dlouhá přípojka k obecnímu vodovodu. Tuto záležitost jsme stihli už na podzim, protože jsme předpokládali, že touhle dobou budou v Deštném dva metry sněhu a na kost zmrzlá zem, tak abychom se na jaře nezdržovali:-)
Plastová nádhera vedle je přípojková skříň a elektroměrový rozvaděč, které osadila firma Elektromontáže Votrobek z Rychnova minulý týden. Mimochodem firma měla akci naplánovanou na konec února asi půl roku dopředu. Dost jsem se tomu zpočátku divila, ale pak jsem musela uznat, že měli asi nějaké zaručené informace přímo z vyšších míst, a vše v pohodě zvládli za krásného jarního počasí, kdy jsme my jako blbci lyžovali na posledních zbytcích sněhu v Jizerkách. Až to bude aktuální, na zadní stranu sloupku se přidělá hlavní jistič, celé se to zreviduje, požádáme ČEZ o elektroměr a stavba může běžet. V pozadí za stromy prosvítá rozestavěná roubenka našeho souseda pana Schejbala.
To je ona. Pan Schejbal je truhlář, běžkař a spoluorganizátor Orlického maratonu, který byl letos zrušen pro absolutní nedostatek sněhu.
Okna si dělal pan Schejbal pochopiteně sám. Jsou z euro profilů s izolačním trojsklem, téměř 100% dřevěná bez hliníkových či plastových lišt a okapniček. Povrchová úprava je stejná jako na ostatních dřevěných prvcích. Pan Schejbal mi prozradil, že použil olejový nátěr Delta Hydrostop, který má výrazný odperlovací efekt (na smáčeném povrchu se tvoří kapičky). Musím říct, že to vypadá hodně dobře. Náš tesař, pan Záruba, totiž standardně používá klasický Luxol (viz roubenka v Deštném na Dříši). Luxol si dobře pamatuju ze svého dětsví, kdy jsme s ním na chalupě natírali úplně vše, co bylo dřevěné (hlavně tedy plot). Snad jen na roubení se zvenku používal vyjetý motorový olej:-) Luxol povrch dřeva uzavře, vytvoří vrstvu, která se může později loupat, je pololesklý a navíc vytáhne rozdíly v barvě dřeva, takže fasáda vypadá ve výsledku flekatě. To fakt nebrat...
Tady máme ještě jednu referenční střechu firmy H&S střechy z Rychnova. Jedná se o betonové rovné tašky Bramac Tegalit v antracitové barvě v matném provedení bez glazury. Oplechování střechy je z titan-zinku.
A na závěr jarní pozdrav z Deštného, který jsem vyfotila při výběhu kolem Špičáku. Ve výšce 800 m.n.m. nebylo po sněhu ani památky. Tak trochu divná zima... Předpokládám, že až budeme chtít v květnu dělat základy, bude v jednom kuse pršet, ne-li sněžit.

3 komentáře:

  1. Tak koukám, že jste solidně pokročili, jen tak dále!

    OdpovědětVymazat
  2. to jo, už by se tam skoro dal zaparkovat karavan a připojit ho k elektrice a vodě :)

    OdpovědětVymazat
  3. A bude aspoň roubený? Jestli jo, tak se přijdu podívat.

    OdpovědětVymazat